quarta-feira, 24 de fevereiro de 2010
Re: Global perspectives in breast milk contamination
17:37 |
Publicada por
Luis Guerreiro |
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Global perspectives in breast milk contamination: infectious and toxic hazards.Jenny Pronczuk, James Akre, Gerald Moy, and Constanza VallenasTask Force for the Protection of Children's Environmental Health, World Health Organization, Geneva, Switzerland. pronczukj@who.intThis article has been cited by other articles in PMC.AbstractBreast milk is the natural and optimal food for infants. In addition to meeting nutritional needs, breast milk provides numerous immunologic, developmental, psychologic, economic, and practical advantages. It is postulated that breast-feeding may also be related to the prevention of some adult health problems such as diabetes and coronary heart disease. Malnutrition among infants and young children, which remains one of the most severe global public health problems, is among the main reasons that the World Health Organization (WHO) so strongly supports breast-feeding. However, WHO recognizes the growing concern expressed by scientists, health professionals, environmentalists, and mothers about the potential risks posed by the presence of toxicants and infectious agents in breast milk. In this paper we review the main infectious hazards (tuberculosis, hepatitis B, and human immunodeficiency virus) and selected chemical hazards (tobacco, persistent contaminants) and the activities undertaken by WHO. We conclude that in cases where there is a high degree of pollution from chemical sources occurring simultaneously in a bacterially contaminated environment, the choice is not simply between polluted breast milk and risk-free substitutes. Rather, informed choice is based on assessing the known and unknown risks of artificial feeding versus the unknown, but potential, risks of chemical contamination of breast milk. Clearly, the possible toxicity of compounds requires further investigation. Of much greater importance, however, are effective measures to protect the environment for the entire population by controlling the use of these toxic products. Current scientific evidence does not support altering WHO's global public health recommendation of exclusive breast-feeding for 6 months followed by safe and appropriate complementary foods, with continued breast-feeding, up to 2 years of age or beyond.Full TextThe Full Text of this article is available as a PDF (934K).Selected ReferencesThese references are in PubMed. This may not be the complete list of references from this article.
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- * Consultor de Alimentação Viva do Spa Natural Alma Verde - Foz do Iguaçu-PR - Junho, Julho 2008.
- * Apresentação de pratos vivos - 23º Congresso Internacional de Educação Física - FIEP 2008 - Foz do Iguaçu/PR
- * Consultor e Árbitro da FDAP - Federação de Desportos Aquáticos do Paraná - Novembro de 2007 a Maio 2008 - Foz do Iguaçu-PR
- * Criação do Instituto IDEIAS - Foz do Iguaçu - Outubro de 2007.
- * Palestras de educação Nutriconal e Administração dos Serviços de Alimentação. - IPEC. Instituto de Permacultura e Ecovilas do Cerrado. Pirenópolis. Goiás.
- Aula introdutória sobre alimentação e Nutrição para participantes do curso de Ecovilas e administração junto a uma equipe, dos serviços de alimentação fornecidos durante os sete dias de curso. Início: Outubro de 2007.
- * Curso de Alimentação Viva- Restaurante Girassol - Ros Ellis Moraes (nutricionista) e Jacqueline Stefânia (nutricionista) - Agosto de 2007 - Brasilia-DF
- * Palestras de educação Nutriconal e Administração dos Serviços de Alimentação.
- IPEC - Instituto de Permacultura e Ecovilas do Cerrado. Pirenópolis. Goiás.
- Actuação: Aula introdutória sobre alimentação e Nutrição para participantes do curso do SEBRAE e administração junto a uma equipe, dos serviços de alimentação fornecidos durante os sete dias de curso - Agosto de 2007. Com Jacqueline Stefânia (nutricionista)
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- BIOCONSTRUINDO - Julho 2007 - Com Jacqueline Stefânia (nutricionista)
- * Palestra sobre Alimentação Viva - Maçonaria - Julho 2007 - Belo Horizonte-MG - Com Jacqueline Stefânia (nutricionista)
- * Oficina de Alimentação Viva "Nutriviva" com a Nutricionista Jacqueline Stefânia Pereira e a professora de Hatha Yoga, Ana Virgínia de Azevedo e Souza - Junho 2007 - Belo Horizonte -MG
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